Iedere vrouw heeft een uniek figuur. Het is daarom niet te verwonderen dat het kiezen van de juiste maat BH niet altijd even makkelijk gaat. Er zijn vrouwen die superslank zijn, met een grote boezem, terwijl anderen juist steviger gebouwd zijn en een kleine boezem hebben. Dan zijn er weer verschillen van de afstanden tussen de schouders, en ga zo maar door.

De BH is verstelbaar, en is daarom aanpasbaar maar dat kan tot zekere hoogte, want soms is de grootte van de cups de juiste maat, maar zitten de schouderbandjes zelf tot het uiterst verlengd, nog te strak. Het is voor sommige vrouwen een probleem om de juiste verhouding te vinden tussen cups, omvang en schouderbandjes die bij haar eigen unieke postuur past. Dit leidt tot het kopen van de verkeerde maat, die later pijnen kunnen veroorzaken. 

Wat zijn de kenmerken van een slecht passende BH?

Een slecht passende BH kan diverse ongemakken veroorzaken:

  • De pijn die de vrouw ervaart kan liggen aan de BH-bandjes die in haar schouders graven en nek- en schouderpijn veroorzaken. Dit komt vaak door een BH die niet genoeg steun biedt.
  • Te kleine BH. Het ongemak dat wordt veroorzaakt doordat borstweefsel buiten de BH uitschiet,  omdat de cup van de BH te klein is. Dit uitschieten kan gebeuren onder de oksels, onder de BH-cups of aan de bovenkant van de BH-cups.
  • Kleine cupmaten kunnen maken dat de balijnen onder de oksels prikt. En bandjes die te lang zijn, kunnen maken dat de band op de rug van de vrouw omhoog komt, of als de bandjes te kort zijn kunnen ze in het vlees graven.
  • Een slecht passende BH maakt dat een vrouw het voortdurend moet bijstellen. Dit is een voorteken dat die BH na verloop van tijd pijn zal veroorzaken.
  • Als de band strak aanvoelt krijgen vrouwen de neiging, de band te verstellen, terwijl het probleem soms ligt aan een te kleine cupmaat. In plaats van haar bandmaat te verlengen, zou ze een grotere cupmaat moeten nemen. Aan de andere kant zullen bij te grote cups de bandjes te los aanvoelen en krijgt de drager van de BH te weinig steun. Dit kan weer leiden tot symptomen zoals rugpijn, schouderpijn of nekpijn.

Beha’s zijn bedoeld als ondersteuningssysteem van onderuit. De onderkant van de BH moet 80 procent van het gewicht van de borsten te dragen, waarbij de cups en bandjes het resterende gewicht op zich nemen.

De meeste vrouwen dragen BH’s die te veel afhankelijk zijn van bandondersteuning. Dit kan leiden tot lichamelijk ongemak dat men niet altijd associeert met een slecht passende BH.

BH's van Hunkemoller
Prachtige BH Collectie bij Hunkemoller

Veel voorkomende pijnen door slechtzittende BH’s

  • Schouderpijn is een van de meer voor de hand liggende problemen van een slecht passende BH. De banden graven zich in de schouders en veroorzaken pijn. Voor sommigen is het probleem echter een beetje intenser. De banden kunnen in de trapezius spier en zenuwen graven. Dit kan leiden tot gevoelloosheid en tintelingen in de armen.
  • Rugpijn is een tweede pijngebied waar de meeste vrouwen bekend mee zijn. Wanneer bandjes meer gewicht dragen dan bedoeld, hebben ze de neiging om de bovenrug naar voren en naar beneden te trekken. Dit zorgt voor een slechte houding en belasting van de bovenrug. Dit kan leiden tot pijntjes en een knoop in het midden van de bovenrug. Omdat de rug dit probeert te compenseren, kan dat ook zorgen voor lage rugpijn.
  • Nekpijnen zijn een derde pijngebied dat kan ontstaan ​​bij een slecht passende BH. Het kan echter gemakkelijk zijn om de oorzaak-gevolgrelatie te missen. Pijn kan zich manifesteren in de vorm van hoofdpijn en schietende pijn die wordt veroorzaakt door beknelde zenuwen.
  • De overgrote meerderheid van de vrouwen draagt ​​de verkeerde maat BH. Vrouwen met kleinere borsten hebben de neiging om BH’s te dragen die te groot voor hen zijn. Vrouwen met een grotere maat hebben de neiging om BH’s te dragen met te kleine cups. Als je een van de bovenstaande pijnklachten hebt, probeer dan over te stappen op een andere passende BH.

Soorten BH’s

Er zijn diverse soorten steun BH’s waaruit je kunt kiezen. Wil je je borsten volledig bedekken en ook nog de nodige ondersteuning geven, dan heb je een volledige cup support BH nodig. De meeste van deze BH’s hebben balijnen, hoewel er ook modellen zijn die niet bedraad zijn, zacht zijn en al dan niet voorgevormd.

Andere soorten steunbeha’s zijn de liftbeha’s of push-upbeha’s die je borsten omhoog stoten en naar binnen duwen, waardoor een prominent decolleté ontstaat. Vrouwen met kleinere borsten dragen push-up BH’s. Deze beha’s zijn dik gewatteerd, waardoor het  eruitziet alsof de persoon grotere borsten heeft.

Er zijn ook sportbeha’s. Deze houden je borsten stevig vast om geen pijnlijke borsten te krijgen terwijl je aan het sporten bent.

De houdingsondersteunende bh’s, bieden volledig support aan je rug door een versterkt achterstuk en bredere, sterkere banden. Deze variëteit elimineert rug-, schouder- en nekpijn en bevordert ook een goede houding.

Het dragen van een goed passende BH is dus bijzonder belangrijk, omdat je met de juiste maat, pijnloos en met een goede ondersteuning van je borsten je dagelijkse activiteiten aankan.